Německá Bundesbanka nechce využívat monetární politiku pro boj proti klimatické změně

Guvernér německé centrální banky se už rozešel s názory nové šéfky Evropské centrální banky. Je proti zeleným dluhopisům.

Noviny Financial Times informují o názorech Jense Weidmanna, šéfa německé Bundesbanky, které jsou v rozporu s plány nové guvernérky Evropské centrální banky Christine Lagardeové.

Lagardeová uvedla, že zvažuje možnost využití monetární politiky v boji proti změnám klimatu, ECB by například mohla v rámci kvantitativního uvolňování nakupovat tzv. „zelené dluhopisy“. Weidmann z německé Bundesbanky se ovšem staví proti.

Weidmann tvrdí, že takový postup by narušoval tržní neutralitu, která je ukotvena v zákonech EU – k takovým krokům nemají centrální banky demokratickou legitimitu.

Weidmann je dlouhodobým kritikem politiky Evropské centrální banky, takže odcházející guvernér Mario Draghi mu dal přízvisko, „ne všemu“ (nein zu allem).

Lagardeová se k propojení monetární a zelené politiky příznivě vyjádřila na slyšení v Evropském parlamentu.

Weidmann ve svém projevu uvedl celou řadu problémů, které by propojení monetární politiky a klimatických cílů způsobilo. Jde jak o nezávislost centrální banky, tak o to, že taková politika by znamenala nadměrnou zátěž pro monetární politiku. Navíc by mohlo dojít ke střetu zájmů, neboť centrální banka by mohla chtít program kvantitativního uvolňování ukončit, zatímco aktivisté by požadovali pokračování nákupu zelených dluhopisů.

Guvernér Bundesbanky vidí roli centrální banky v zajištění stabilního finančního systému.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.