Saudi Aramco vstoupí na burzu

Jedna z nejziskovějších firem na světě se po dlouhých odkladech chystá vstoupit na burzu.

Vstup na burzu byl neustále odkládán. Ale nyní je jasné, že v polovině prosince by saúdská ropná firma Saudi Aramco, jedna z nejziskovějších firem na světě, měla vstoupit na burzu.

Vstup na burzu byl ohlášen již v roce 2016, v roce 2017 k němu mělo dojít. Ale došlo k řadě zpoždění. Nakonec dostala Saudi Aramco povolení vstoupit na burzu, což znamená, že část akcií firmy se může obchodovat na saúdské burze. Království počítá s tím, že by se obchodovalo s pěti procenty, což by měl být objem asi 100 miliard dolarů.

Korunní princ doufal v ocenění firmy na více než dva biliony dolarů. To ovšem experti vidí jako velmi optimistické hodnocení. Apple či Microsoft jsou oceněny na jeden bilion dolarů.

Vstup Saudi Aramca na burzu je součástí reformních plánů korunního prince, který chce pro rozvoj země méně spoléhat na ropu. V současné době patří Saudi Aramco stoprocentně saúdské královské rodině, vytváří asi 60 % příjmů vlády. Firma má obrovské zisky, v minulém roce byl čistý zisk více než 110 miliard dolarů.

Firma už oznámila dividendu pro příští rok – asi 75 mld. dolarů.

Vstup na burzu přichází krátce po útoky na saúdská ropná pole. Aramcu se ovšem podařilo obnovit produkci rychleji, než se očekávalo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.