Ivanka Trumpová v Bílém domě budí obavy ze střetu zájmů. A není sama

AP. Dcera prezidenta Donalda Trumpa Ivanka Trumpová bude mít bezpečnostní prověrku a její otec prezident se s ní bude radit o důležitých otázkách, ale není přesto zaměstnanec Bílého domu. Informuje o tom agentura AP.

Jenže co se týče práce pro vládu, píše AP, je slovo zaměstnanec více než jenom slovo. Takové označení by s sebou mělo nést transparentnost, etické ohledy, a to včetně zákona, který zakazuje střet zájmů.

“Hlídací psi” vlády tak vyjadřují obavy, že prezidentova dcera Ivanka není oficiálně zaměstnancem. Existují pochybnosti o tom, zda nevyužije skulin a nebude nevhodně míchat svůj byznys a politiku.

Dva bývalý právníci Bílého domu už napsali dopis poradci Bílého domu Donu McGahnovi, aby zvážil takovou situaci s ohledem na transparentnost a etické otázky. “Na jednu stranu její pozice umožňuje privilegia a možnosti pro službu, které jsou spojeny s tím, že jste zaměstnanec Bílého domu.  Na druhou zůstává majitelkou soukromého byznysu, která je osvobozena od etiky a pravidel o střetu zájmů, které se aplikují na zaměstnance Bílého domu.”, píše se v dopise.

První dcera Ivanka Trumpová má zájem o politiku a také o oblečení a životní styly, což vytváří nezvyklou situaci. K ní neexistuje žádný protokol v Bílém domě. Sama Ivanka věří podle slov zdroje z Bílého domu, že může svému otci poskytnout nezávislé mínění, když nebude zaměstnanec Bílého domu.

Nejbližší srovnání je Hillary Clintonová, která ale jako manželka prezidenta úspěšně bojovala za to, aby svoje postavení formalizovala jako federální zaměstnanec.

Ivanka si vybrala méně formální roli než její manžel Jared Kushner, který je poradcem prezidenta a jako zaměstnanec musí dodržovat pravidla. Trumpová se vzdala kontroly nad svými značkami, ale podobně jako její otec, zůstává majitelem a příjemcem finančních benefitů svých firem.

Její právník ujistil tento týden, že Ivanka bude dodržovat stanovená pravidla pro zaměstnance, i když není zaměstnanec. Oba, Ivanka i její manžel, přitom nedostávají za svoje služby finanční odměnu či plat z vládních prostředků.

Kritici ale zdůrazňují, že by se Trumpové nemělo dostat jiného zacházení než ostatním, pro které zavedená pravidla platí. Ivanka se může kdykoliv rozhodnout podle nich nejednat, ale nehrozí ji žádná sankce.

AP upozornila, že podobný status má v Bílém domě i miliardář Carl Icahn, který je osobní přítel Trumpa a má mu radit ohledně regulačních reforem. Ani on nemá ale status zaměstnance Bílého domu. Jeho podnikání je přitom svázáno přímo s regulačním otázkami vlády. Což budí otázky kolem střetu zájmů.

Mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová potvrdila, že Icahn není zaměstnanec a sdělila, že “Je jednoduše soukromý občan, jehož názorů si prezident váží a se kterým prezident občas mluví.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.