Trump zase vynechal účast na summitu skupiny ASEAN

Náhradou zve lídry zemí Organizace států jihovýchodní Asie do USA. Ani letos však na summitu 650 milionového ASEANu nechybí Čína.

Poté, co vynechal účast na letočním summitu skupiny ASEAN v Thajsku, pozval americký prezident Donald Trump asijské lídry k zvláštnímu summitu na příští rok do USA.

Asociace států jihovýchodní Asie – ASEAN – je organizace celkem deseti států jihovýchodní Asie. Pozvánka měla být tlumočena na pondělním jednání summitu na úrovni ASEAN-USA. Obvykle se toto jednání organizuje na úrovni prezidentů a premiérů, letos však USA zastupuje jenom prezidentův poradce pro národní bezpečnost Robert O‘ Brien. Státy jihovýchoasijské desítky na to reagovaly podle diplomatického protokolu a na jednání vyslaly pouze ministry zahraničí. Výjimkou jsou premiér hostitelské země a premiér Vietnamu.

Vedle O’Briena je v Bangkoku také ministr obchodu USA Willbur Ross. Má posílit zájem o investice amerických firem v oblasti jihovýchodní Asie, i když je navzdory Trumpovu nezájmu o region vysoký.

V minulém roce USA na summitu zastupoval viceprezident Mike Pence. Letos jsou oba politici zaneprázdněni kampaní a na cestu do Thajska si nenašli čas. Podle agentury Associated Press poskytuje Trumpova absence více prostoru Číně, která se summitu ASEANu také účastní a zastupuje ji zde čínský premiér.

Dalšími důležitými účastníky jsou i japonský a indický premiér. Členskými zeměmi ASEANu jsou Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Myanmar, Malajsie, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam. Celkem tvoří trh asi 650 milionů lidí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.