První let elektrického letadla otevírá novou éru letecké dopravy

V Kanadě úspěšně otestovali nové e-letadlo typu hydroplán. Nabízí budoucnost letectví bez emisí.

Tříminutový testovací let elektrického letadla pro komerční účely byl první svého druhu na světě. Otevírá nové možnosti pro světové letectví, píše Deutsche Welle.

Společnost Harbour Air, operátor kanadských letadel-hydroplánů a největší hydroplánová společnost v Severní Americe, úspěšně vyzkoušela nové elektrické letadlo. Test byl proveden na 63 let starém hydroplánu DHC2 de Havilland Beaver, který byl doplněn elektrickým motorem o síle 750 koňských sil. Letadlo při testu pilotoval manažer společnosti a její zakladatel Greg McDougall. „Dnes jsme dělali dějiny“, prohlásil McDougall po testu.

K testu prvního e-letadla plně poháněného elektrickou energií došlo 116 let po prvním letu bratří Wrightů v roce 1903.

Letectví je v současnosti jedním z velkých zdrojů emisí. Elektrická letadla znamenají nejen omezení emisí, ale také snížení nákladů, řekl k tomu ředitel společnosti maxniX Roei Ganzarski. Jeho firma novému e-letadlu dodala elektrický motor.

Společnost Harbour Air plánuje uvést do provozu asi 40 letadel pro komerční užití. Nyní její e-letadla čeká certifikační proces.

Jedním z omezení nového e-letadla (typu hydroplán) je skutečnost, že se současnou lithiovou baterií má dolet jen asi 160 km. Pro společnost Harbour Air je však takový dolet dostačující. Vývoji elektrických letadel se věnuje i řada dalších společností, včetně firem Airbus a Boeing.

Ilustrační foto: Autor – Dllu, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41757487

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.