Primátoři hlavních měst V4 jdou proti svým vládám

Primátoři hlavních měst zemí V4 se staví proti vlastním vládám a hledají podporu v Bruselu.

Země V4 jsou spojenci – jsou proti Bruselu v otázce migrace či klimatické změny, napsaly noviny Financial Times. Ale nyní mají zdejší vlády vnitřní opozici –  primátory hlavních měst. Primátoři se sešli v Maďarsku, kde podepsali pakt „svobodných měst“, který má vyjadřovat proevropskou orientaci občanů Prahy, Varšavy, Budapešti a Bratislavy.

Primátor Budapešti Gergely Karacsony dokonce uvedl, že pro populisty jsou města „trnem v oku“ a že právě ve městech bude obnovena demokracie. Aliance „progresivních měst“ prý může změnit image zemí V4 jako celku. Na druhou stranu se tím dál prohlubuje příkop mezi městem a venkovem.

Primátor Varšavy uvedl, že města budou chtít přímou linku na peníze z Bruselu, neboť právě hlavní města jsou motorem růstu celých zemí. Primátoři doufají, že jejich iniciativa bude v Bruselu přijata pochvalně.

Primátor Varšavy uvedl, že primátoři mají doma „těžké vlády“, ale že oni sami jsou oddáni evropským hodnotám demokracie, otevřenosti a svobody. Vlády se prý stavějí vůči pokračování integrace vlažně, proto je třeba ukázat, že tu jsou tato města, která zastávají jiný postoj.

Je zřejmé, uvádějí FT, které citují i různé problémy, které mají země V4 s Bruselem, včetně problému českého premiéra, že primátorům jde o to, aby dostávali peníze přímo a ne přes centrální vlády.

V Maďarsku roste role starostů, kteří jsou v opozici proti vládě Viktora Orbána. Snaží se spojit a spolupracovat, na což vláda reagovala restriktivními opatření proti municipalitám, píší FT.

Noviny také citují Zdeňka Hřiba, pražského primátora, který říká, že pokud uspějí ve svých městech, může to být impuls pro liberální síly v jednotlivých zemích.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.