Šéf penzijní reformy ve Francii rezignoval kvůli střetu zájmů

Reforma důchodů vyvolala v zemi masivní stávky. Pod tlakem médií se ocitl její koordinátor za to, že nepřiznal svoje vedlejší příjmy a měl vazby na pojišťovny.

Vysoký komisař pro důchody Jean-Paul Delevoye, muž, který byl pověřen řízením penzijní reformy ve Francii, v pondělí rezignoval.  Důvodem pro rezignaci byla skutečnost, že Delevoye nepřiznal své vedlejší příjmy.

Delevoye se ocitl pod tlakem médií, která informovala, že neoznámil veřejnosti svůj potenciální střet zájmů a blízké vazby k pojišťovacímu sektoru. Deník Le Parisien informoval, že Delevoye dostal v letech 2018 a 2019 od think tanku Parallaxe plat kolem 64 420 euro, a byl jím placen i v době, kdy už působil ve vládě (místní média tvrdí, že Delevoye peníze vrátil). Vysoký komisař pro důchody měl ale také vazby na Francouzskou federaci pojišťovatelů a na charitu železničního provozovatele SNCF.

V dopise prezidentu Emmanuelu Macronovi označil Delevoye informace v médiích za násilné útoky a matoucí lži, které poškodily jeho důvěryhodnost.

Penzijní reforma ve Francii vedla k masivním národním stávkám. Vláda chce v rámci reformy vytvořit univerzálním penzijním systémem založeným na bodech, ve kterém má každá osoba vlastní „účet“. Má se tak přeměnit dosavadní komplexní systém 42 státem financovaných a pro každý průmysl specifických penzijních systémů v zemi.

Lídr hnutí Nepokořená Francie Jean-Luc Mélenchon už tweetoval, že by reforma měla odejít spolu s Delevoyem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.