Obamovo uvolnění vztahů s Kubou se vypařilo

Trumpova administrativa se pět let od podepsání dohod o uvolnění vztahů obou zemí staví ke Kubě nepřátelsky.

Před pěti lety (17.12.2004) Spojené státy a Kuba obnovily po 50 letech napjatých vztahů diplomatické vztahy a začaly vzájemné vztahy normalizovat. Pro mnohé to znamenalo zásadní obrat ve vztazích mezi oběma sousedy. Ovšem optimismus minulosti dnes neplatí, vztahy mezi USA a Kubou poznamenala politika administrativy Donalda Trumpa a venezuelská krize.

V roce 2014 uzavřel Barack Obama s tehdejším kubánským prezidentem Raúlem Castrem dohodu o znovuotevření velvyslanectví, výměně vězňů a uvolnění omezení pro turismus z USA na Kubu.

Administrativa Donalda Trumpa ale politiku vůči Kubě změnila. Zavedla nová turistická omezení a přijala tvrdší politiku vůči migraci a uprchlictví z Kuby do USA. Kuba nyní nevylučuje, že Trumpova politika sáhne k dalšímu zhoršení vztahů, které se dotkne i dalších částí dohody. Hlavním zdrojem této nepřátelské politiky vůči Kubě jsou republikánští voliči kubánského původů, kteří se koncentrují ve státě Florida. Obamova dohoda z roku 2014 tu byla velmi nepopulární. Mnozí floridští voliči se ve volbách rozhodují pouze podle americké politiky vůči Kubě, vysvětlil politolog James Mahon.

Pro Trumpovu administrativu jsou lidská práva na Kubě, která často skloňují kritici tamního režimu, druhořadou otázkou. Daleko víc i zajímá podpora voličů na Floridě a otázka Venezuely.

Administrativa současného amerického prezidenta zaujala vůči Latinské Americe agresivnější postoje. Nejviditelněji se to projevilo v případě Venezuely, kde USA podporují politickou opozici.

Na Kubě velmi silně pocítili dopady politické, ekonomické a sociální krize ve Venezuele, která je letitým spojencem a dodavatelem levné ropy, takže Kuba nyní trpí nedostatkem paliv. Komunistické vedení Kuby stále podporuje vládu Nicolase Madura ve Venezuele, což se promítá do vztahů mezi Kubou a USA.

Spojené státy zavedly sankce na dovoz ropy z Venezuely na Kubu pomocí tankerů, což situaci na Kubě ještě zhoršilo. Kvůli Venezuele také Trumpova vláda zavedla sankce vůči kubánským představitelům, včetně Raúla Castra. V září byla také omezena peněžní částka, kterou mohou lidé z USA poslat na Kubu v podobě remitencí. To má podle profesora ekonomiky Carlose Sieglie velký dopad na obyčejné Kubánce. Ekonom je toho mínění, že další sankce USA vůči Kubě, které doplní už existující embargo, mohou vést k úplnému přerušení formálních vztahů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.