Puigdemont je připraven zasednout v Evropském parlamentu

Díky výroku evropského soudu se pro Puigdemonta otevírají dveře pro poslaneckou imunitu.

Katalánský politik uspěl u Evropského soudu, informují Financial Times.

Evropští soudci se postavili proti překážkám, které by měly katalánskému politikovi bránit stát se členem Evropského parlamentu, kam byl řádně zvolen. Pro Carlese Puigdemonta se tím otevírají dveře pro poslaneckou imunitu.

Evropský soud otřásl španělskou politikou nejen u Puigdemonta, ale také v případě jeho kolegy, Oriola Junquerase, který rovněž uspěl v evropských volbách, ale Španělsko ho drží ve vězení kvůli vzpouře.

Tyto zásahy Evropského soudu zkomplikovaly situaci pro tvorbu nové vlády, o kterou se snaží Pedro Sánchez. Snaží se utvořit menšinovou vládu, která by se ale opírala o prokatalánské separatisty. Ti už dali najevo, že přeruší jednání se Sánchezem a jeho socialisty, protože požadují, aby na rozhodnutí Evropského soudu vláda reagovala, i když sám Junqueras tvrdí, že je proti přerušení rozhovorů.

Ilustrační foto: Autor – Convergència Democràtica de Catalunya – Acte a Cambrils, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50327018

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.