Jižní Korea volá po pokračování dialogu se Severem

Jihokorejský prezident se vyjádřil pro dialog a hledání praktického zlepšení vztahů mezi Jihem a Severem Korejského poloostrova.

Jihokorejský prezident Mun Če-in sdělil ve svém novoročním projevu, že Jižní Korea musí zlepšit vztahy se Severní Koreou, vyzval k novým rozhovorům s Pchjongjangem a severokorejským lídrem Kim Čong-unem a doufá, že se uskuteční další schůzka s Kim Čong-unem.

V projevu jihokorejský prezident také slíbil, že se bude i nadále snažit o usnadnění rozhovorů mezi USA a Severní Koreou.

Prezident Mun dále vyjádřil politování nad tím, že dialog se Severní Koreou byl v minulých letech zablokován a potvrdil, že chce s Pchjongjangem jednat i přes to, že Severní Korea nedodržuje moratorium na jaderné a raketové testy. Předseda Kim 1. ledna ohlásil, že jeho země se už nebude řídit dřívějšími sliby ohledně vývoje jaderných zbraní. USA zase odmítají zrušit sankce proti Severní Koreji, jejich zrušení podmiňují odstoupením země od vývoje vlastních jaderných zbraní a raket.

Od února 2019, kdy zkrachovala jednání mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a severokorejským lídrem Kim Čong-unem, Pchjongjang opakovaně odmítl jednat s Jihem s argumentem, že „není o čem“.

Mun nyní řekl, že právě v době patu v jednání mezi USA a Severní Koreou, je potřeba, aby se oba sousedé zaměřili na praktická zlepšení vzájemných vztahů. Jednou z cest ke zlepšení má být spolupráce na přípravě olympijských her v roce 2032, které by hostily obě země. Dále se zvažuje, že by se na červencové Olympiádě sportovní tým obou zemí sjednotil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.