Rakouský premiér Kurz: migrace a klimatická změna jsou stejně velká rizika

Sebastian Kurz se snaží udržet si konzervativní voliče i spojenectví s novým koaličním partnerem Zelenými.

Staronový kancléř Rakouska říká, že nelegální migranti jsou pro zemi stejnou hrozbou jako klimatická změna.

Teto Kurzův výrok, míní noviny Financial Times, ukazuje, jak se kancléř snaží držet své konzervativní politické linie a zároveň uvést v život spojenectví se Zelenými.

Kurz uvedl, že je potřeba bojovat proti klimatické změně, ale zároveň rozhodovat o tom, kdo bude žít v Rakousku, jinak Evropa za deset let bude vypadat úplně jinak. Jestliže nebudeme kontrolovat, kdo tu smí žít, zdůraznil kancléř, pak nebudeme žít v bezpečí a nebudeme schopni uchovat naši identitu.

Kurz zdůraznil, že obě strany si v koalici zachovávají své hlavní priority. Jeho Lidová strana (ÖVP) bude mít ministerstvo financí i zahraničí, Zelení zase dostali „superministerstvo“, které spravuje oblast dopravy, energetiky a technologií.

Co se volebních výsledků týká, FT připomínají, že lidovci získali 37 %, zatímco rakouští Zelení 14 %. Vedle migrace a boje proti klimatické změně je třetí osou Kurzova politického programu udržení rakouské konkurenceschopnosti a snižování daní.

Program nové vlády tedy zahrnuje nejen uhlíkovou neutralitu do roku 2040, ale i zákaz šátků pro dívky na základní škole či možnost preventivního zadržení imigrantů, kteří jsou podezřelí ze šíření náboženského extremismu.

Kurz zdůraznil, že je rád, že Rakousko je zemí s křesťanskými kořeny, že je třeba chránit dívky před nebezpečným vlivem imigrantů, a že se zasadí o tvrdou imigrační politiku.

Kurzův tah je už dnes politology vnímán jako chytré spojení, které může být inspirativní i pro Německo.

Ilustrační foto: Autor – European People’s Party – EPP Zagreb Congress in Croatia, 20-21 November 2019, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84249293

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.