Pitná voda v USA je kontaminována nebezpečnými chemikáliemi

PFSA nebo perfluoroalkylové sloučeniny v přírodě „nemizí“. Jejich konzumace přináší celou řadu známých i neznámých zdravotních rizik.

Kontaminace pitné vody ve Spojených státech „věčnými“ chemikáliemi je mnohem horší, než se doposud odhadovalo. Informuje o tom agentura Reuters. Jedná se o chemikálie, které se v prostředí neštěpí a jsou označovány za perfluoroalkyly či v anglické zkratce PFAS. Některé z nich mají spojení se vznikem rakoviny, poškození jater, nízké hmotnosti při narození nebo s dalšími zdravotními problémy.

Enviromentální pracovní skupina (EWG) nyní doplnila starší data z roku 2018, které byly založeny na nepublikovaných poznatcích americké Agentury pro ochranu prostředí (EPA). Ta tvrdí, že 110 milionů Američanů by mohlo být kontaminováno PFSA. Podle nových poznatků by tento odhad mohl být až příliš nízký.

Vedoucí vědecký pracovník EWG a autor nové zprávy David Andrews řekl, že je v současnosti skoro nemožné vyhnout se v USA kontaminaci těmito chemikáliemi. Tyto chemikálie jsou přitom používány při výrobě Teflonu a výrobků řady Scotchguard (zřejmě se míní Scotchgard). Dále jsou obsaženy v protipožárních pěnách.

EWG provedla testování pitné vody z vodovodů na celkem 44 místech ve 31 státech USA a ve Washingtonu. Z tohoto vzorku byla voda bez kontaminace jenom na jednom místě – v Meridianu ve státě Mississippi, který má 215 metrů hluboké studny. Seattle a Tuscaloosa v Alabamě pak měly kontaminaci s nízkou hodnotou – 1 částice k bilionu, což je doporučený limit.

Výzkum také zjistil, že v místech testování byly nalezeny v průměru mezi šesti až sedmi složeniny PFSA. Není jasné, jaký dopad mají tyto směsi na lidské zdraví. Andrews dodal, že kontaminaci čelí prakticky každý.

Na 34 místech, kde EWG provedla svoje testy, nebyla kontaminace předtím zveřejněna státními agenturami na ochranu prostředí v USA. Ovšem EPA o problému ví nejméně od roku 2001, ale doposud se jí nepodařilo prosadit zákonný limit pro výskyt těchto chemikálií v pitné vodě. Ovšem také tvrdí, že komunitám i federálním státům pomáhá v tom, aby problému kontaminace pitné vody čelily.

V roce 2018 vydalo americké ministerstvo zdravotnictví zprávu, která tvrdí, že současný práh kontaminace, který navrhuje EPA, by měl být ve skutečnosti 10krát nižší. Bílý dům a EPA se snažily zabránit zveřejnění dokumentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.