Trumpův plán pro Palestinu je konec dvoustátního řešení

Americký návrh “řešení” palestinsko-izraelského konfliktu z pera Donalda Trumpa je vlastně vyústěním desetiletí americké politiky, která přeje Izraeli.

Server Other News přináší článek Ishaana Tharoora z Washington Post.

Donald Trump svůj „mírový“ plán pro Blízký východ označil za bezprecedentní ve srovnání s plány jeho předchůdců. Trumpův plán je v souladu s celým jeho prezidentováním – ukázat se jako někdo, kdo ničí status quo a kdo zvládá krize, které zavinili ti, kteří byli prezidenty před ním.

Jeho „dohoda století“ se nejspíš nikdy realizovat nebude, Palestinci ji odmítli ihned. Je patrné, že Trumpova administrativa se „inspirovala“ u izraelské pravice a u osadnického hnutí. Jen málo lidí v mezinárodním společenství se domnívá, že Trumpovy návrhy jsou základem pro nějaké rozumné vyjednávání. Hlavním podporovatelem je Benjamin Netanjahu, ale ten nemusí být v dubnu už vůbec v úřadě, protože je obviněn a vyšetřován z korupce. Trumpova administrativa tři roky vychylovala Blízký východ ve prospěch Izraele, a to bude mít dlouhodobé dopady.

Izrael možná již brzy bude hlasovat o anexi částí Západního břehu. A to by byla poslední rána pro ideu dvou států. USA načrtly řešení, které by mělo být předmětem jednání mezi Izraelci a Palestinci. Palestinským hlavním městem by se měly stát okrajové čtvrti Jeruzaléma a navrhovaný stát Palestina vůbec jako stát nevypadá. Plán také zcela ignoruje zájmy a představy Palestinců. Čtyřletá „cesta“, během níž by Palestinci museli splnit řadu podmínek, aby dosáhli autonomního státu, je ovšem stejně završena diktátem izraelské armády. To Izrael má posuzovat, jestli si Palestinci zaslouží plná politická práva. Je to vlastně plán trvalé okupace.

Daniel Levy, bývalý izraelský vyjednavač a diplomat, řekl, že Trumpův plán je 180ti stránkovým nenávistným dopisem Palestincům od Američanů (a Izraelců). Je těžké vyjádřit hloubku pohrdání a opovržení, které tento text vyjadřuje vůči Palestincům. Číší z něj koloniální nadřazenost.

Zkušení lidé i ve Washingtonu mají obavy z Trumpova humpoláckého přístupu. Opuštění dvoustátního řešení totiž nutně znamená, že se otevírá otázka rovnocenných práv různých obyvatel jedné země. Z pohledu logiky je Trumpův návrh vyústěním několika desetiletí americké politiky, která přeje Izraeli a je pouze krokem završujícím činnost předchozích administrativ, ať už republikánských či demokratických.

Izrael pomalu zabírá Západní břeh, na okupovaném území je už více než 600 000 osadníků. Izrael dostává diplomatické krytí od USA, USA vetují v Radě bezpečnosti OSN vše, co se týká Izraele, odvracejí tlak mezinárodních soudů, aby Izrael nebyl vyšetřován, a dávají mu miliardy dolarů každý rok.

Je možné, že Trump ví, že Palestinci takový návrh nemohou nikdy akceptovat, takže zvolil tento postup, aby mohl dál šířit rasistické řeči o Palestincích, kteří vše jen odmítají a nejsou ochotni vyjednávat.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.