Tuskova prohlášení o nezávislém Skotsku rozezlila Londýn

Donald Tusk mluvil o bruselském entusiasmu ve vztahu k členství nezávislého Skotska v EU. Londýn kontroval…

Bývalý prezident Evropské rady Donald Tusk řekl, že Brusel by byl nadšen, kdyby se nezávislé Skotsko stalo členem Evropské unie, informuje pondělní Politico. Na tato slova hned reagoval britský ministr zahraničí Dominic Raab, který řekl, že s ohledem na separatistické nálady ve Španělsku, Francii a Itálii byla Tuskova poznámka „neevropská a nezodpovědná“.

Skotská vláda totiž po odchodu Velké Británie z EU trvá na tom, že se bude snažit o dosažení nezávislosti Skotska a jeho opětovné připojení k Evropské unii. Britská vláda s tím nesouhlasí.

Tusk řekl, že by se případného nezávislého Skotska týkala vstupní procedura.

Vzhledem k tomu, že jedno referendum o nezávislosti už ve Skotsku proběhlo v roce 2014, nemá Britská vláda v plánu povolit další. Ovšem edinburská vláda si nové referendum přeje. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová naposledy v pátečním otevřeném dopise Evropanům apelovala na EU, aby Skotsku ponechala otevřené dveře.

Podle Raaba Londýn od Skotské národní strany očekává, že bude ctít výsledky referenda v roce 2014, ne požadovat další.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.