Kreml hledá strategii kampaně pro hlasování o změnách ústavy

Návrhy na ústavní změny mají podle sociologů podporu voličů, ale rizikem je, že voliči k volebním urnám nepřijdou v dostatečném počtu.

Administrativa ruského prezidenta plánuje kampaň na podporu novelizace ruské ústavy, má pomoci mobilizovat a informovat voliče před hlasováním o změnách ruské ústavy. Počítá se s tím, že kampaň bude využívat podobných metod jako v době prezidentské kampaně v roce 2018. Informace o tom poskytly novinám Vědomosti celkem tři zdroje z Kremlu a jeden zdroj z administrativy Moskvy.

Podle jejich informací jde o to, aby volební účast přesáhla 50 % oprávněných voličů, pro přijetí úprav ústavy pak musí hlasovat minimálně 70 % zúčastněných voličů. Odpovědnost za kampaň ponese politický technolog (spin doktor) Grigorij Kazankov, který dohlížel i na kampaň v roce 2018. Tehdy podle informací novin RBK byly cíle prezidentské kampaně stanoveny na „70 % na 70 %“. V prezidentských volbách nakonec hlasovalo pro Putina 76,7 % voličů, účast byla 67,5 %.

V nejbližších dnech má Kreml dopracovat koncepci celé kampaně, i když zatím není určeno datum hlasování – konečné slovo v jeho stanovení má mít prezident. V úvahu připadají data 12., 19., nebo 26. dubna.

Prvotní strategií bylo zaměřit se na sociální aspekty návrhu změn (například ústavně stanovenou minimální mzdu – pozn. red.). Později, po provedení prvních výzkumů veřejného mínění, se ukázalo, že bude potřeba strategii přizpůsobit rozdílným preferencím elektorátu. První skupinu tvoří Putinovi loajalisté, kteří podpoří vše, co Putin navrhne. Pak je tu velká skupina lidí, která je ochotna podpořit sociální úpravy v ústavě, a další nejednoznačná skupina lidí, které zajímá například návrh na nacionalizaci elit či změny v pravomocech institucí. Agitace bude mířit na každou skupinu samostatně.

Podle sociologických výzkumů Rusové návrhy na změnu ústavy celkově podporují, ale je zde riziko, že se nedostaví k volebním urnám právě kvůli vysoké úrovni souhlasu, píše dále článek. Kreml se bude kampaní snažit zajistit co nejvyšší účast při hlasování tak, aby dosáhla více než 50 % oprávněných voličů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.