Do Nizozemska se přesunuje rekordní počet firem z Británie

Nejistota kolem budoucích vztahů mezi EU a Velkou Británií vede k tomu, že firmy hledají alternativy mimo Británii.

Rekordní počet firem se přesouvá z Velké Británie do Nizozemska. Důvodem je nejistý vztah Británie a Evropské unie po Brexitu, informovala Al Jazeera.

V roce 2019 přesunul svoje aktivity do Nizozemska dvojnásobek firem ve srovnání s rokem 2018. Podle vládních informací z Nizozemska má nárůst souvislost s odchodem Británie z Evropské unie.

Během roku 2019 otevřelo kanceláře nebo přesunulo svoje operace do Nizozemska celkem 78 nových firem. Od britského referenda o vystoupení z EU se trendem stává právě přesouvání operací do Nizozemska.

V lednu letošního roku Velká Británie opustila EU a do konce roku 2020 probíhá přechodné období, během kterého by se obě strany, EU i Británie, měly dohodnout na podmínkách vzájemných vztahů, včetně obchodní smlouvy.

Nejasnosti kolem podoby nových vztahů vedou společnosti k hledání dalších možností, takže trend přesunu firem z Británie do Nizozemska sílí.

Vládní agentura NFIA sdělila, že nyní se celkem 425 společností chystá na přesun nebo expanzi do Nizozemska. V roce 2018 se jednalo o 175 firem.

Článek dále uvádí, že během následujících dnů 140 přesunutých firem zaměstná asi 4200 lidí a investuje 375 milionů euro. Jde hlavně o firmy z oblasti financí, IT, médií, reklamy a zdravotnictví.

Přesto ovšem patří právě Nizozemsko k zemím, které jsou nejvíce postižené negativními dopady Brexitu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.