Čínský růst za první kvartál půjde k nule

Číně se jen těžko podaří dosáhnout plánovaného růstu ve výši 6 % HDP v roce 2020. Kvůli epidemii koronaviru…

Ekonomický komentátor Gordon Watts nepatří rozhodně k obdivovatelům Číny a nyní píše pro Asia Times o chmurných vyhlídkách čínské ekonomiky kvůli epidemii koronaviru.

Čínská ekonomika za první čtvrtletí roku 2020 žádná úžasná čísla nezaznamená, tvrdí Watts. Spíše se růst dostane k nule. Z toho také plyne, že se Číně těžko podaří dosáhnout plánovaného růstu ve výši 6 % HDP za rok 2020.

Watts cituje vlivného čínského ekonoma, který se domnívá, že za únor může čínská ekonomika počítat s velkým propadem, větším než 12 %. Dá se očekávat, že Peking provede oficiální revizi směrem dolů.

Čína musela uzavřít továrny, firmy i školy. Prozatím koronavirus zabil 2 700 lidí, nakažených je na celém světě přes 80 000.

Nyní se ovšem firmy začínají vracet do provozu, ale malé a střední firmy mají problémy. Soukromý sektor tvoří asi 80 % pracovních míst ve městech a 60 % růstu. Proto budou malé a střední firmy pro prezidenta Si prioritou, píše Watts.

MMF prozatím počítá s tím, že čínská ekonomika se vrátí k růstu ve druhém čtvrtletí. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva počítá s tím, že dopad na světovou ekonomiku bude malý a krátkodobý. Existují ovšem i horší scénáře, které počítají se šíření viru po delší dobu a s větším globálním dosahem.

Pokud se Číně podaří „naskočit“ ve druhém čtvrtletí, je možné, že se dostane na pětiprocentní roční růst. Ale pokud bude dále docházet k uzavírkám firem, pak bude růst za celý rok jistě pod pět procent.

Dá se očekávat, že pokud se nástup ekonomické aktivity byl znovu přerušen nějakými akutními opatřeními, pak by se vláda rozhodla pro další agresivní stimulační program, a i tak by se čínský roční růst stěží dostal ke čtyřem procentům.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.