Jak hodnotí Financial Times slovenské volby?

Výsledek voleb je prý překvapivý a má mít souvislost s vraždou novináře Kuciaka i s politickým znechucením v zemi.

Noviny Financial Times píší, že vítězství dosáhla protikorupční strana Igora Matoviče.

Britské noviny spojují vítězství milionáře Matoviče s vraždou novináře Kuciaka. Slogan strany OL´aNO zněl: „poražme mafii společně“. Tato politická formace překonala všechna očekávání, takže bude mít šanci sestavit vládu, i když koaliční jednání budou jistě velice obtížná.

Byla tak ukončena vláda Smeru, což je podle hodnocení Financial Times levicová populistická strana, který získal o deset procentních bodů méně než před deseti lety.

Politologové hodnotí výsledek jako překvapení. Bylo jasné, že Matovič jde nahoru, ale výsledek nad dvacet procent je rozhodně překvapivý. Matovič je nekonvenční politik, připomínají Financial Times dále, sám sebe označuje za sociálně konzervativního a ekonomicky liberálního. Před vstupem do politiky vlastnil regionální noviny.

Matovič zdůrazňuje, že jeho úspěch spočívá v tom, že se mu podařilo oslovit Slováky, kteří už byli politikou znechuceni a nechodili k volbám. „Probudili jsme spícího draka“, prohlásil.

Noviny pak vidí souvislost mezi vraždou Kuciaka, odstoupením Fica a vítězstvím neznámé Zuzany Čaputové, která se stala slovenskou prezidentkou. Politologové ovšem očekávali, že vztek a frustrace se přelijí ke Kotlebovi a jeho LSNS.

Strana LSNS byla v průzkumech druhá, ale nakonec skončila čtvrtá, až za Kollárovou populistickou formací „Jsme rodina“.

FT citují politoložku, která tvrdí, že LSNS ztratilo voliče právě ve prospěch Matoviče. Tito lidé chtěli velkou změnu, ale neoslovovala je romantizující představa slovenského fašistického státu.

Matovič potřebuje alespoň dvě strany, aby mohl vytvořit koalici. Nabízí se pravicová SaS, dále strana bývalého prezidenta Kisky a uskupení Jsme rodina. Pokud by se tyto čtyři strany spojily, budou mít ústavní většinu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.