Argentina učinila další krok k legalizaci potratů

Prezident země navrhne zákon o legalizaci potratů v zemi, kde je jich ročně nelegálně provedeno 350 až 500 tisíc. 

Argentinský prezident Alberto Fernández navrhne parlamentu zákon, který může v této jihoamerické zemi legalizovat potraty. Fernández bude prvním argentinským prezidentem, který takový zákon podpoří.

Prezidentův návrh by měl být parlamentu předložen během několika dní. Sama prezidentova iniciativa je „průlomem“ v politické diskusi týkající se legalizace potratů. Prezident svůj záměr ohlásil v projevu před parlamentem a uvítaly ho především argentinské aktivistky za práva žen.

V Argentině je potrat nelegální a je trestán. Výjimkou je těhotenství v důsledku znásilnění anebo v případech, kdy matce hrozí zdravotní riziko. Potraty jsou pro argentinskou společnost citlivé téma, které ovlivňuje i místní katolická církev.

V Argentině se o legalizaci potratů naposledy hlasovalo před dvěma lety, kdy Senát těsně odmítl potraty legalizovat. Prezident Fernández považuje současný právní stav za neefektivní – neodstrašuje, pouze zvyšuje rizika pro ženy, které podstupují potrat tajně. Fernández řekl, že v 21. století by měla každá společnost respektovat rozhodnutí jednotlivce, jak zacházet se svým tělem. Vedle legalizace potratu navrhuje prezident také posílení sociální pomoci pro matky s novorozenci.

Aktivisté v Argentině navrhují legalizaci potratu do 14. týdne těhotenství. Oficiálně se odhaduje, že v Argentině dochází každoročně k asi 350 tisícům potratů, lidskoprávní organizace mluví o 500 tisících za rok.

O tomto tématu jsme už naše čtenáře informovali zde a zde. 

Ilustrační foto: Autor – Casa Rosada (Argentina Presidency of the Nation), CC BY 2.5 ar, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85272194

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.