Zelenskij vyměnil ukrajinskou vládu

Kádrové změny na Ukrajině jsou mimo jiné spojeny s konkurenčním bojem tamních oligarchů.

Na Ukrajině proběhly v uplynulém týdnu významné kádrové změny. Ve středu byl odvolán dosavadní premiér Alexej Gondarčuk a jeho vláda, ve čtvrtek Věrchovní rada (parlament) odvolala i generálního prokurátora Ruslana Rjabošapku.

Novým premiérem se stal dosavadní vicepremiér Denis Šmygal.

Odvolání premiéra Gondarčuka nebylo velkým překvapením. Svoji rezignaci nabídl, jak jsme už informovali, v lednu v souvislosti se zveřejněním skandální nahrávky. Důvodem pro odvolání Gondarčuka se ale nyní staly jiné důvody: neplnění státního rozpočtu, propad průmyslové výroby a dluhy obyvatelstva v oblasti komunálních služeb.

Nový premiér Šmygal pracoval do roku 2018 jako ředitel tepelné elektrárny, která patřila do holdingu oligarchy Rinata Achmetova. Po nástupu nového prezidenta Volodymyra Zelenského se Šmygal napřed stal gubernátorem Ivano-Frankovské oblasti, poté přešel jako vicepremiér do vlády.

Došlo i k obměně ukrajinské vlády. Z minulé Gondarčukovy sestavy zůstali jenom čtyři ministři, mezi nimi ministr vnitra Arsen Avakov, který post zastává od roku 2014. Několik míst, včetně postu ministra ekonomiky, zatím nebylo obsazeno. Ministrem financí se stal bývalý poradce prezidenta Petro Porošenka Igor Umanskij.

Ministrem zahraničí byl jmenován Dmytro Kuleba, který doposud ve vládě pracoval jako vicepremiér pro evropskou a euroatlantickou integraci. Jeho místo nyní zaujal bývalý šéfdiplomat země Vadim Pristajko.

Podle ruského specialisty na postsovětský prostor Alexandra Guščina mají kádrové změny v ukrajinské vládě několik důvodů. Jednak ekonomickou situaci v zemi, nezkušenost a špatné fungování Gondarčukovy vlády, jednak pokles ratingů podpory prezidenta Zelenského. Právě teď je změna vlády pro prezidenta výhodná, podle experta však riskuje, že problémy se potáhnou s novou vládou i v době komunálních voleb na podzim. V té době už ale podobnou rošádu prezident nebude moci zopakovat.

Podle Guščina je tu ale ještě třetí faktor: kádrové změny jsou spojené s konkurenčním bojem ukrajinských oligarchů – na prvním místě s Rinatem Achmatovem a Ihorem Kolomojským, dále pak s Viktorem Pinčukem, který je provázán se západním vnějším vlivem. Pinčuk a lidé s ním spojení nyní utrpěli taktickou porážku. Zajímavé je, že k tomu došlo krátce po super-úterku, ve kterém svoje pozice v prezidentských volbách USA upevnil viceprezident Joe Biden, což povede k tomu, že se v USA budou znovu propírat aktivity jeho syna a společnosti Burisma na Ukrajině.

Achmetov a jemu blízký premiér Šmygal jsou také spojeni se Západem, ale s jinými skupinami. V USA hlavně s Republikánskou stranou.

Prezident Zelenskij byl podle Guščina naladěn na částečnou suverenizaci Ukrajiny. Nelze říct, že by k takovému obratu došlo, nikdo na Ukrajině se Západu nezříká. Prezident nyní začal stavět novou konfiguraci ze tří center oligarchátu: Achmetovova, Pinčukova a Kolomojského.

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79559385

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.