Podcasty !Argumentu: Ilona Švihlíková: Geopolitika, krize OPEC+ a propad cen ropy

Podcast: Ilona Švihlíková komentuje geopolitické a ekonomické souvislosti rychlého propadu světových cen ropy. Jaké zájmy sledují hlavní aktéři a co všechno riskují?

Milé čtenářky a milí čtenáři,

nově nabízíme nový a doplňující formát našeho obsahu – podcasty. Prosíme, berte zatím naše podcasty s rezervou. Vznikají svépomocí – s nulovými náklady za odborné služby. Pokud nás chcete v této aktivitě podpořit, tak to lze učinit formou dobrovolného předplatného. Předplatné nám pomáhá udržet se nad vodou, ale také se dál rozvíjet. Umožňuje nám také nabízet bezplatný obsah, a to navzdory současnému trendu placeného vstupu. Vaše pomoc je velmi důležitá pro existenci časopisu. Děkujeme, že jste solidární.

O čem bude dnešní podcast Ilony Švihlíkové?

Na konci minulého týdne došlo k hluboké krizi v neformální skupině OPEC+. Tu způsobila neshoda mezi hlavními dvěma hráči – Saúdskou Arábii a Ruskem. V pozadí krize jsou nejen dopady koronaviru, ale také vztah k třetímu významnému hráči na světovém trhu s ropou – USA. V dnešním podcastu zjistíte kontext sporů, jeho geopolitické a ekonomické souvislosti a konkrétní dopady nízkých cen a cenové války.

 

Ceny ropy v posledních 10 letech, zdroj: Megatrends
Ceny ropy v posledních 10 letech, zdroj: Megatrends

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.