Trump chce dát svému bývalému poradci Flynnovi milost

Bývalý poradce pro národní bezpečnost Flynn je protagonistou vyšetřovaní „Russiagate“.

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že by udělil milost svému bývalému poradci pro národní bezpečnost Michaelu Flynnovi. Ten přiznal, že FBI lhal ohledně svých styků s ruským velvyslancem před tím, než se Trump stal prezidentem USA.

Flynn se v lednu snažil stáhnout svoje přiznání a argumentoval tím, že obžaloba porušila jeho práva a vnutila mu dohodu s přiznáním viny. Trump řekl, že FBI a ministerstvo spravedlnosti „zničily“ život Flynnovi i jeho rodině. Americký prezident pak odkazoval k jakési nespecifikované zprávě, že došlo ke ztrátě záznamů Flynnova případu.

Trump tweetoval: „Uvažuji o celkové milosti.“

Podle dohody o vině měl Flynn během vyšetřování kooperovat s vládou. Jenže později změnil právníky i taktiku – tvrdil pak, že obžaloba porušila jeho práva a donutila ho lhát o rozhovoru, který vedl v prosinci 2016 s ruským velvyslancem Sergejem Kyslakem ve Washingtonu. Ministerstvo spravedlnosti ale jeho tvrzení opakovaně odmítlo a odmítl je i soud, který určil datum procesu. Následně Flynn svoje přiznání stáhnul.

Flynn pracoval v Trumpově administrativě celkem 24 dní. Byl vyšetřován i v souvislosti s obviněním Trumpova právníka Roberta Muellera ohledně ruského vměšování do voleb v roce 2016.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.