Ruský rubl znovu láme rekordy v propadu

Ve středu se hodnota rublu dostala na nejhorší čísla od února 2016. Hlavním důvodem je další pokles cen ropy.

Ve středečních ranních hodinách stál americký dolar 79 rublů a euro 85 rublů, informovaly noviny Vědomosti. Jedná se o nejvyšší propad hodnoty rublu za poslední čtyři roky.  Následně se kurz dolaru při obchodování poněkud stabilizoval a obchodoval se na 76,5 rublech za jeden dolar. V obou případech se jedná o největší devalvaci ruské národní měny od února 2016.

Vedle toho došlo hned po otevření obchodování k poklesu indexu moskevské burzy, která dopoledne padla o 1,3 %, na 2198,5 bodů. V souvislosti s tím došlo k poklesu indexu RTS o celkem 3,8 %. Akcie velkých ruských společností (Tinkoff, VTB, Sberbak, Nornikel a Yandex) se také propadly v rozsahu mezi 3-2 %.

Pokles na burze a devalvace rublu souvisí s tím, že světové ceny ropy pokračovaly v pádu, uvádí ruští analytici. Ve středu ráno stál jeden barel ropy Brent 28,4 dolarů, jeho cena klesla o další 1 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.