EU zřejmě otevře brány Severní Makedonii a Albánii

V případě přijetí nového návrhu by EU měla začít vyjednávání o členství v EU s dvěma balkánskými zeměmi.

Podle návrhu jednomyslného rozhodnutí 27 členských zemí by EU měla začít vyjednávat o členství se Severní Makedonií a Albánií. Návrh by měl být dokončen během tohoto týdne, informovala agentura Reuters.

Obě balkánské země se potýkaly s problémy ohledně jejich vstupu do EU, a to zejména kvůli odporu Francie a Nizozemska. Paříž i Amsterdam vyjadřovaly pochybnosti o stavu demokracie a boje s korupcí v těchto dvou zemích. Vedle toho situaci komplikoval i odchod Velké Británie z EU a obavy o kohezi Unie v souvislosti s přijetím nových zemí.

Současný nový návrh doposud blokovalo Řecko, ale podle diplomatických zdrojů návrh podpoří poté, co albánská vláda přislíbila větší ochranu národních menšin v zemi.

Pokud bude dosaženo jednohlasného souhlasu všech zemí EU, mělo by rozhodnutí být formálně přijato v polovině tohoto týdne.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.