ECB musí financovat deficity, které vzniknou v boji proti epidemii

Evropská centrální banka tak pokračuje v úsilí o zachování funkčního úvěrového trhu.

ECB tvrdí, že banky se mají zdržet výplat dividend akcionářům a také zpětného odkupu akcií. ECB se těmito kroky snaží zabránit zamrznutí úvěrového trhu. Banky si těmito kroky mají uchovat dostatečnou kapacitu na půjčování domácnostem a malým firmám.

Nařízení ECB by mohlo „ochránit“ 30 mld. euro. Banky a jejich akcionáři totiž prý také musejí přispět svým podílem. Banky zkrátka musejí posílit své bilance, aby dokázaly absorbovat šok, který podle řady ekonomů bude větší než za Velké recese.

ECB už rozvolnila pravidla požadavků kapitálové přiměřenosti. Nový kapitál ale zřejmě nebude použit na nové půjčky, spíš má vytvořit polštář bankovním bilancím, protože suma půjček se bude zvyšovat.

Podobné kroky, tedy zastavení výplaty dividend akcionářům, podniklo Švédsko a chystá se na ně i Norsko. Řada firem totiž vzhledem k vývoji v ekonomice vybírá peníze.

Banka Santander už oznámila, že výplatu dividend odkládá. Americké banky, např. Citigroup či Bank of America, také odložily masivní multimiliardové zpětné nákupy akcií.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.