Letošní klimatická konference OSN v Glasgow byla odložena

Zdravotnická krize vedla OSN k odložení konference v Glasgow, což budí obavy z toho, aby vlády nedaly téma klimatické změny k ledu.

Plánovaná konference OSN k otázkám klimatu bude o rok odložena. Konference COP26 se měla konat letos v listopadu ve skotském Glasgow. Mělo se jednat o nejdůležitější jednání o klimatické změně od Pařížské konference v roce 2015.

Středeční vyjádření OSN potvrdilo, že konference, které se mělo účastnit celkem 26 tisíc hostů, bude o rok posunuta. Přesné datum konání bude upřesněno později.

Předseda glasgowské konference COP26 a britský ministr pro energetiku Alok Sharma vedli o načasování konference rozhovory s OSN a s dalšími zeměmi. Podle Sharmy je důvodem pro odložení konference bezprecedentní situace kolem pandemie nového koronaviru.

V souladu s původními plány se konference měla konat v listopadu v glasgowské SEC aréně. Tu nyní skotský parlamentu plánuje proměnit v polní nemocnici pro pacienty s nemocí COVID-19.

Podle výkonného ředitele britského Greenpeace, Johna Sauvena, je důležité, aby vlády nevyužily pandemie k tomu, že opustí svoje dosavadní sliby ohledně řešení klimatické krize. Sauven varoval před odkládáním řešení problému klimatické změny v souvislosti se současnou zdravotnickou nouzí. Podobně se vyjádřili i další experti.

Pro klimatické aktivisty je odložení konference COP26 špatná zpráva. Od listopadové konference očekávali, že přinese jasnější plány pro omezení emisí skleníkových plynů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.