Argentina odložila splacení části svého dluhu

Odklad se týká 10 miliard dolarů, které spadají pod argentinské domácí právo. Buenos Aires se snaží vyhnout defaultu.

Argentina plánuje odložit do konce roku splacení 10 miliardového dluhu, který přísluší pod argentinské právo. Informovala o tom v novém dekretu argentinská vláda, která se snaží o uvolnění tlaků spojených s proplacením plateb v cizí měně.

Dekret by neměl ovlivnit skoro 70 miliardový dluh Argentiny v cizích měnách, který přísluší do jurisdikce mezinárodního práva. O restrukturalizaci tohoto dluhu země vede rozhovory s věřiteli, situace kolem pandemie koronaviru ale jednání zpozdila. Vláda však sdělila, že cílem je restrukturalizovat celý dluh (83 miliard dolarů) v cizích měnách spadající pod mezinárodní i domácí právo. Zdá se, že se snaží vyhnout suverénnímu defaultu, který by ovlivnil její přístup na globální trhy.

V otázce restrukturalizace má vláda argentinského prezidenta Alberta Fernándeze podporu Mezinárodního měnového fondu, který dluh země označil za „neudržitelný“.

Nový krok Argentině umožní zjednodušit platby dluhopisů pod zahraničním právem. Pokud byl dluh vydán pod domácím, argentinským právem, věřitelé se musejí v případě právního jednání obrátit na místní soudy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.