Řečtí důchodci protestovali proti škrtům. Tsipras nás zradil, říkají

Reuters. Tisíce řeckých důchodců v úterý poklidně demonstrovali proti dalším škrtům penzí v době blížící se dohody mezi Řeckem a věřiteli. Ta zahrnuje důchodové škrty a nepopulární pracovní reformu.

Řecko nyní vyjednává škrty v rozsahu 86 miliard euro a důchody už jsou tradičně jednou z položek finančních škrtů ve výdajích států.

Kritika důchodců se nyní snesla na hlavy předsedy vlády z levicové Syrizy Alexe Tsiprase, kterého demonstrující obvinili ze zrady.

Důchody jsou dnes často v zemi jediném zdrojem příjmů, vzhledem k tomu, že zemi trápí 25 % nezaměstnanost, píše dále Reuters. Podle slov 82-letého důchodce Triana Sfotsise měl před krizí 800 euro důchodu, nyní jeho penze klesla na 650 euro, z nichž se snaží podporovat dvě děti a dva vnuky. Jak říká: “Musíme šetřit na všem. Jíme jenom fazole.”

Navrhovaný balíček škrtů řecké vlády bude nejspíš výsledkem vyjednávání mezi Řeckem a věřiteli v rámci finanční pomoci zemi. Mezi nimi hlavně Německo a MMF trvají na realizaci těchto škrtů v roce 2019 jako podmínky pokračování finanční podpory.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.