Credit Suisse čelí daňovému vyšetřování hned v několika zemích

Financial Times. Credit Suisse informovala o tom, že se stala předmětem daňového vyšetřování ve Velké Británii, Francii a Nizozemí, což odsunuje její snahy očistit své jméno jako ráje pro ty, kteří se chtějí vyhýbat zdanění.

Švýcarská banka uvedla, že spolupracuje s místními úřady poté, co se místní úředníci zajímali o „daňové otázky klientů.“

Nicméně švýcarský prokurátor vyjádřil údiv nad akcemi holandských úřadů, především z hlediska vyčlenění švýcarských. Nebyla podle něj dodržena mezinárodní spolupráce.

Zdá se, že zjišťování je velmi rozsáhlé. Např. ve Velké Británii se hovoří o vyšetřování „zaměstnanců s vyššími pozicemi a řady zákazníků.“ A z Británie také přišel vzkaz: „Mezinárodní dosah tohoto šetření vysílá jasný signál, že ti, kteří se vyhýbají zdanění, se nikde neschovají.“

Holandští žalobci uvedli, že byly zabaveny šperky, obrazy a zlaté ingoty v rámci probíhajícího šetření praní špinavých peněz a vyhýbání se daním. Dodali, že se jedná o částky ve výši mnoha milionů ztracených daňových příjmů.

V roce 2014 Credit Suisse přiznala vinu vůči USA za to, že umožňovala vyhýbání se daním a souhlasila se zaplacením pokuty 2,6 mld. dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.