Australané a Američané hlídkují v Jihočínském moři

Ve sporných vodách Jihočínského moře se pohybuje čínská výzkumná loď, což opět vzbudilo napětí mezi Čínou a USA.

Australská fregata se připojila ke třem americkým válečným lodím v Jihočínském moři blízko oblasti, kde by se měla pohybovat čínská loď zkoumající zdejší ložiska ropy. Má se jednat o vody, které si také nárokuje Vietnam a Malajsie. Čínská loď se pohybovala asi 325 km od malajsijského pobřeží ve zvláštní ekonomické zóně Malajsie, což ukazují data z webové stránky Marine Traffic.

V blízkosti čínské lodi se pohybuje také další malajsijská loď, kterou vlastní ropná společnost a provozuje zde už testovací vrty, tvrdí místní bezpečnostní zdroj.

Podle úterních informací amerického námořnictva operují v Jihočínském moři dvě lodi: USS America a USS Bunker Hill. Přidala se k nim australská loď HMAS Parramatta a také třetí americký torpédoborec USS Barry.

Společné prohlášení americké a australské strany hovoří o námořním cvičení zaměřeném na schopnost operovat společně.

Části Jihočínského moře, hlavně oblast ve tvaru U označená na čínských mapách jako „linie devíti čárek“, jsou předmětem územních sporů mezi Vietnamem, Malajsií a Čínou – všechny tři země si na oblast činí nárok.

Malajsie oficiálně situaci nekomentovala. Spojené státy vyzvaly Čínu, aby přestala „šikanovat ostatní“. Čína nicméně považuje aktivity své lodi v oblasti za normální. K podobné situaci došlo také minulý rok, na stejnou čínskou loď ale tehdy dohlížely vietnamské vojenské lodě. Právě Vietnam v neděli protestoval proti čínskému rozhodnutí zřídit na sporných ostrůvcích (Paracelovy a Spratlyho ostrovy) v Jihočínském moři čínské administrativní distrikty.

Reuters uvádí, že zároveň s tímto napětím v Jihočínském moři poskytuje Čína zdravotnickou pomoc zemím v oblasti jihovýchodní Asie v jejich boji proti koronaviru. Jen minulý týden dorazil do Malajsie tým čínských zdravotnických expertů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.