Salviniho Liga slábne. Nezvládla zdravotní krizi v Lombardii

Zdravotní krize v Lombardii, která patří k nejpostiženějším regionům, začala výrazně oslabovat národní podpora pro Salviniho stranu.

Od svého vzniku měla italská pravicově populistická strana Liga (dříve Liga Severu) svoji voličskou a politickou základnu v italské Lombardii, oblasti kolem severoitalského finančního centra Milána. Je to také oblast, která je v posledních měsících epicentrem pandemie nemoci COVID-19, uvádí Reuters.

Pod vedením Mattea Salviniho se z Ligy stala nejsilnější strana v zemi. Míchala dohromady nativistickou a protiimigrační politiku s kritikou EU a občas i s hrozbami odchodem z eurozóny.

Současná krize ale poškodila dosavadní Salviniho image a komplikuje politické útoky na současnou vládní koalici a premiéra země Giuseppe Conteho. Salvini vloni vládu opustil po neúspěšném pokusu vyvolat předčasné volby.

Dva měsíce po vypuknutí epidemie je Lombardie i nadále nejvíce zasaženým regionem na světě s celkem 26 tisíci zemřelých. Místní lidé viděli umírat svoje starší příbuzné v nemocnicích a v pečovatelských domech. Liga stojí v čele lombardské regionální vlády a nese odpovědnost za zdejší zdravotnictví – a její kritika roste.

Problémy v Lombardii začaly oslabovat národní podporu pro Salviniho stranu, která již dříve ztrácela podporu na úkor pravicových rivalů jako je strana Bratři Itálie. Naopak popularita premiéra Conteho se dostala na vysokých 60 %. Poslední průzkum veřejného mínění Ipsos skutečně ukazuje, že politická podpora Ligy se snižuje, nyní ji podporuje 25,4 % voličů, minulý měsíc to bylo 31,1 %. Před téměř rokem strana vyhrála volby do EP s výsledkem 34,3 %.

Regionální vláda v Lombardii je kritizována za špatnou komunikaci, zmatené kroky, nedostatek včasného testování a nedostatek zdravotnického vybavení. Vyšetřuje se také vlna úmrtí v místních pečovatelských domech.

Salviniho reakce na krizi se, podobně jako u jiných politiků, v průběhu času měnila: nejprve z krize vinil cizince a požadoval zavření hranice, pak se vyjadřoval skepticky ke karanténním krokům a přerušení podnikání, aby nakonec začal obhajovat striktní karanténu. Bez ohledu na tyto výroky nyní závisí Salviniho postavení na tom, jak si jeho strana povede v regionu, kde vládne. Kritici zdůrazňují především špatnou organizaci v Lombardii. Tento problém vyniká při srovnání se sousedním regionem Veneto, kde se guvernér Luca Zaia, také ze strany Liga, projevil jako efektivní politik.

Podle italského analytika Lorenza Pregliasca má Salvini a jeho strana díky zdravotní krizi v Lombardii problém: „Přitažlivost strany je postavena na Salviniho charismatickém vedení, ale také na reputaci pragmatického a efektivního vládnutí na místní úrovni. Ta byla poškozena.“


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.