Šéf OSN: Využijme pandemie k vytvoření lepšího světa

Guterres apeloval na země, aby při boji s virem spolupracovaly a zdůraznil důležitost řešení problému klimatické změny.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval světové lídry k tomu, aby pandemii využili k přestavbě světa k lepšímu, informovala agentura Associated Press. Guterres apeloval na země, aby při boji s virem spolupracovaly.

Pandemie už stála život kolem 200 tisíců lidí po celém světě a země čelí ekonomickým těžkostem díky karanténním opatřením proti viru. „(Virus)… odhalil křehkost společností a ekonomik a vystavil je šokům…“) křehkost našich společností a ekonomik šokům,“ řekl šéf OSN. Odpovědí na tuto situaci je „statečné, vizionářské a spolupracující vedení“, dodal dále s tím, že stejné vedení je potřeba v případě řešení problému klimatické krize.

Guterres hovořil na mezinárodní konferenci, která se týkala právě problému změn klimatu a varoval před nečinností v této oblasti.  Současnost podle něj nabízí „okno příležitosti“ ke změně k lepšímu. „Využijme obnovy k tomu, abychom poskytli základy pro bezpečný, zdravý, inkluzivní a odolnější svět pro všechny lidi,“ vyzval dále generální tajemník OSN.

Antonio Guterres rovněž zopakoval, že pandemii a klimatickou krizi nemůže žádný stát vyřešit sám.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.