Trump obvinil Čínu z toho, že chce zabránit jeho znovuzvolení

Čína prý udělá cokoliv, aby Trump nebyl zvolen prezidentem, a Bílý dům zvažuje „důsledky“, které by měla Čína nést za špatné informování světa o viru.

Americký prezident Donald Trump ve středečním rozhovoru obvinil Čínu z toho, že chce zabránit jeho znovuzvolení prezidentem USA. Podle Trumpa Čína „udělá cokoliv může“, aby Trump prohrál listopadové volby.

V rozhovoru prezident USA sdělil, že zkoumá různé možnosti ohledně důsledků, které by Čína nesla za virus. „Mohu toho udělat hodně,“ řekl.

Trump Čínu obviňoval z toho, že způsobila pandemii nemoci COVID-19, která v USA už stála život asi 60 tisíců lidí, uvedla zemi do hospodářské recese a oslabila Trumpovy šance na znovuzvolení.

Prezident USA vyjádřil názor, že Čína měla být aktivnější při informování světa o nemoci v době, kdy čelila epidemii doma. Trump je přitom sám kritizován za to, že na pandemii v USA reagoval pomalu a pozdě.

Na otázku, zda zvažuje cla či dokonce odpisy dluhů pro Čínu odpověděl Trump neurčitě. Ovšem nechal se slyšet celkem jasně ohledně záměrů Číny: „Čína udělá cokoliv proto, abych prohrál volby.“ V Pekingu jsou prý přesvědčeni, že demokratický kandidát Joe Biden představuje někoho, kdo uvolní vztahy mezi oběma zeměmi.

Trump také ve středečním interview řekl, že dohoda o odstranění cel, kterou USA a Čína podepsaly v lednu („fáze jedna“) a která měla adresovat problém chronických obchodních deficitů USA v obchodě s Čínou, byla díky ekonomickým dopadům koronaviru „značně poškozena“.

Podle informací z Bílého domu březnová neformální dohoda mezi Trumpem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ohledně slovního „klidu zbraní“ už zřejmě neplatí. Přesto se ale Trump podle pozorovatelů ve své protičínské rétorice vyhýbá osobním útokům na čínského prezidenta.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.