Německo: Kurzarbeit v každém třetím podniku

Až 7,5 milionu zaměstnaných bylo svými zaměstnavateli nahlášeno do systému „Kurzarbeit“. Je to rekordní číslo.

Rekordní počet lidí je na Kurzarbeit, informuje německá zpravodajská platforma Tagesschau, která přinesla analýzu současné situace na trhu práce v Německu.

Ještě nikdy se v Německu tolik nepoužívala Kurzarbeit. Ukazuje to, jak moc pandemie zasáhla zemi. Až 7,5 milionu zaměstnaných bylo svými zaměstnavateli nahlášeno do systému Kurzarbeit. I za doby krize v letech 2008/2009 to byla jen desetina tohoto počtu.

Nejsilněji jsou postiženy firmy v Brémách, následuje Durynsko a Sasko.

Nárůst je tak velký, že musely být posíleny úřady. Nicméně jedna věc je ohlášený rámec na čerpání pro firmy, který ale nakonec nemusí být realizován. Skutečná čísla budou k dispozici až mnohem později.

Ve srovnání s krizí mezi roky 2008/2009 jsou také postižena jiná odvětví. U finanční krize to byl bankovní sektor, následně obchod a pak i výroba. Koronavirová krize je jiná, přišla rychle a zasáhla především pohostinství a cestovní ruch.

Vláda také podmínky pro Kurzarbeit uvolnila, od 1. března ji mohou firmy ohlásit i zpětně, pokud bylo výpadkem práce postiženo alespoň 10 % zaměstnanců. Dříve to muselo být 30 %. Nová úprava platí do konce roku.

Spolková pracovní agentura uvádí, že Kurzarbeit využívá každý třetí podnik, i když dotazování Ifo uvádí dokonce polovinu firem. Asi třetina zaměstnanců je pak skutečně poslána na Kurzarbeit. Jak se budou jednotlivé podniky otevírat, počet zaměstnanců ohlášených na Kurzarbeit bude klesat.

Dramatické dopady pandemie se ukazují na pohostinství a maloobchod. Agentura práce má dost zdrojů na financování jak Kurzarbeitu, tak i dávek podpory v nezaměstnanosti. Není ale jasné, kolik peněz bude třeba, protože další průběh krize je velmi nejasný.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.