Conte: Itálie svou zahraniční politiku nezměnila

Pomoc Ruska a Číny nic nemění na zahraniční politice země, reagoval italský premiér na hodnocení amerického ministra obrany.

Italský premiér Guiseppe Conte odmítl, že by se zahraniční politika Itálie změnila. Reagoval tak na interview amerického ministra obrany Marka Espera, píše Reuters.

Conte řekl deníku La Stampa: „S ohledem na geopolitiku země, které se dostalo pomoci, mohu potvrdit, že naše dnešní zahraniční politika je shodná s tou včerejší.“

Americký ministr obrany řekl v pondělí 4. května, že Rusko a Čína zneužívají pandemie, aby v Evropě prosadily své zájmy a „vyvolaly rozpory v NATO a Evropě.“

Rusko a Čína poskytly Itálii pomoc v podobě lékařů, zdravotnického materiálu a masek.

Premiér Conte zdůraznil, že Itálie přijala a využila pomoc obou zemí transparentně, s ohledem na veřejné mínění i na své spojence.

K Esperovým slovům se vyjádřil i italský ministr obrany Lorenzo Guerini  v rozhovoru pro deník La Repubblica. Řekl, že Itálie rozhovory povede s každým, ale pilíři italské bezpečnosti jsou NATO a EU. „A zůstávají jimi.“ Itálie obdržela pomoc nejen z Ruska a Číny, ale i z Evropy a Spojených států, což nemění tradiční rámec mezinárodní politiky.

Ilustrační obrázek: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69400684

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.