Francie kritizuje rozhodnutí německého ústavního soudu

Francouzský ministr financí řekl, že verdikt Spolkového ústavního soudu o kvantitativním uvolňování nepředstavuje prvek stability.

Bruno Le Maire dále řekl, že jen Evropská centrální banka (ECB) může posoudit, jaká měnová politika je vhodná pro eurozónu, napsal Politico.  Německý rozsudek podle Le Maireho není prvkem stability: „Je důležité si vzpomenout na nezávislost ECB,“ dodal k tomu. Podle francouzského ministra financí garantují nezávislost ECB evropské dohody a banka rozhoduje zcela nezávisle a podle podmínek jejího mandátu či pravomocí. Jedinou dohledovou instituci pro ECB při plnění jejích funkcí má podle francouzského ministra Soudní dvůr Evropské unie, který je strážcem dohod. Le Maire dále sdělil: „My všichni v eurozóně jsme této nezávislosti ECB oddáni.“

Eurokomisař pro obchod Phil Hogan ve středu na rozsudek německého Spolkového ústavního soudu reagoval s tím, že Brusel udělá vše pro to, aby zajistil nadřazenost evropského práva.

  • Další informace o rozsudku Spolkového ústavního soudu jsme přinesli zdezde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.