EU chce oživit obchodní jednání s USA a překlenout transatlantickou propast

Brusel navrhuje Washingtonu společnou agendu, která by měla ukončit například obchodní spor Airbus versus Boeing.

Brusel se snaží oživit jednání s USA , která by směřovala k ukončení obchodních sporů. Noviny Financial Times informovaly, že agenda je velice široká – od cel na humry přes dodávky zdravotnického materiálu až k dotacím na letadla.

Phil Hogan, evropský komisař pro obchod, řekl svému americkému protějšku Robertu Lighthizerovi, že existuje prostor k ukončení trpkého a dlouhého sporu mezi Airbusem a Boeingem.

Evropská unie chce také ukončit spor ohledně oceli a celkově pracovat na opatřeních, která zmírní dopad pandemie na světovou ekonomiku. V dopisu odeslaném do USA, který mají noviny Financial Times k dispozici, se píše o „společné agendě k ozdravení.“

Jednou z idejí je otázka společných rezerv zdravotnického materiálu, která se vrací do 70. let do dob ropného šoku a Mezinárodního energetického programu.

Také americký byznys usiluje o smíření a odstranění cel. Tuší totiž, že brzy se objeví rozsudek WTO, který uvalí odvetná cla tentokrát ale na Boeing.

Je prý možné diskutovat o snížení dovozních cel na automobily do EU, ale také pracovat na zdlouhavém procesu uznávání regulatorních předpisů pro maso a ovoce.

USA si prý výslovně stěžovaly na cla na „auta a humry“, ale zástupce EU v dopise zdůraznil, že jakákoliv dohoda musí být vybalancovaná pro obě dvě strany. Hoganovi dělá starost prohlubující se spor Airbus vs. Boeing a tvrdí, že není důvod, aby se EU a USA dostaly do cyklu odvet kvůli dotacím na letadla.

Minulý rok rozhodla WTO, že USA mohou využít odvetná cla kvůli tomu, že Airbus pobíral nezákonně dotace. Jenže podobný rozsudek, tentokrát týkající se Boeingu, se očekává v červnu tohoto roku.

Brusel očekává, že USA budou souhlasit s i deeskalací sporu ohledně oceli.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.