Dva členové Guaidova týmu rezignovali kvůli pokusu o únos prezidenta Madury

Lídr venezuelské opozice Guaido odmítá, že by o neúspěšné operaci Gideon cokoliv věděl.

Lídr venezuelské opozice Juan Guaido přijal rezignaci jednoho ze svých poradců, Juana Rendona. Rendon sídlí v USA a přiznal, že s americkou bezpečnostní firmou diskutoval  o svržení současného prezidenta Nicolase Madura.

Guaido poděkoval Rendonovi za jeho obětavost a angažovanost. Poděkování směrovalo také k Sergiovi Vergarovi, který je exilovým poslancem. Vergara rezignoval na členství v „komisi pro krizovou strategii“ opozice.

Rendon sdělil, že jednal s floridskou bezpečnostní agenturou Silvercorp na konci minulého roku, ale v listopadu pak s firmou a jejím šéfem, Jordanem Goudreauem, přerušil styky. Podle Rendonových slov byl právě Goudreau za pokusem dvou bývalých amerických vojáků zajmout prezidenta Madura. Operace Gideon se nezdařila a venezuelské bezpečnostní jednotky zabily celkem osm lidí při pokusu o vpád, dva americké občany zatknuly.

Guaido odmítl, že by měl na tomto pokusu podíl, ale incident zpochybnil jeho dosavadní politické lídrovství. Rendon i Vergara o rezignaci informovali veřejným dopisem. Rendon akcentoval, že členové opoziční „komise pro krizovou strategii“ vždy odmítali násilné akce. Odmítl, že by o operaci Gideon věděl.

Goudreau v rozhovorech s médii svou úlohu v operaci potvrdil. Venezuelský prokurátor nyní požaduje vydání Goudreaua, Rendona a Vergary do Venezuely za jejich podíl na „zorganizování, financování a provedení vpádu“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.