Senát USA hlasoval pro prodloužení platnosti zákona o sledování

Zákon FISA podle kritiků porušuje soukromí amerických občanů. Podle zastánců je potřeba pro boj proti špionům a extrémistům.

Americký Senát prodloužil platnost kontroverzního zákona, který americké vládě umožňuje posílení nástrojů ke sledování. Zákon o sledování zahraničních rozvědek (FISA) by tak mohl být prodloužen na 2 a půl roku. Před tím o něm probíhala politicky rozdělující debata.

Senát odsouhlasil zákon s výsledkem 80 senátorů pro ku 16 senátorům proti, zatímco ke schválení by stačilo 60 hlasů. Nyní o zákonu bude ještě hlasovat dolní komora, Kongres. Následně by pak měl zákon podepsat prezident USA, aby proloužení nabylo platnosti. Bílý dům se k tomu, zda prezident zákon podepíše, nevyjádřil.

Zákon umožňuje, aby americké úřady měly až do prosince 2023 možnost získávat záznamy o podnikání a povolení ke sledování bez toho, aby bylo nutné dokazovat, že sledovaný má vazby na extremistickou skupinu (opatření se přezdívá „vlk-samotář“). Dále také tento zákon umožňuje pokračování odposlechů subjektu, který mezitím změnil poskytovatele mobilních služeb. Podle zastánců zákona se jedná o nutné nástroje v boji proti extrémistům a zahraničním špionům.

Kritici například z řad liberálních demokratů nebo libertariánských republikánů tvrdí, že opatření v zákoně nechrání soukromí Američanů. Během hlasování v Senátu se o jeden hlas nepodařilo přijmout doplněk k zákonu, který by požadoval vydání povolení ke sledování zvyků Američanů na internetu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.