Trump zaútočil na WHO. Má se zbavit vlivu Číny, jinak ji přestane financovat úplně

Donald Trump chce, aby se WHO reformovala a demonstrovala nezávislost na Číně. V opačném případě ji Spojené státy přestanou financovat a zváží členství.

Americký prezident Donald Trump se znovu opřel do Světové zdravotnické organizace (WHO), které v dubnu zmrazil financování. Nyní hrozí, že organizaci při OSN přestanou Spojené státy finančně podporovat vůbec.

Trump tvrdí, že WHO šířila čínské dezinformace o epidemii. Představitelé WHO naopak říkají, že se Čína chovala otevřeně a transparentně.

Prezident USA nyní tweetoval dopis pro šéfa WHO, ve kterém říká, že pokud se WHO podstatně nepolepší, rozhodne o permanentním zmrazení financování organizace ze strany USA a začne zvažovat členství v organizaci. Trump chce, aby organizace demonstrovala svoji nezávislost na Číně, a už začal s vedením WHO jednat o reformě.

Organizace WHO v pondělí potvrdila, že v nejbližší době začne nezávislý výzkum globální pandemické reakce. Organizace dostává značné finanční obnosy i od Číny. WHO patří k hlavním globálním iniciativám k nalezení očkování proti nemoci CIVID-19, efektivních testů, prevence i diagnostiky.

V roce 2019 USA přispěly do rozpočtu WHO 15 %, což je zhruba 400 milionů dolarů. Navíc Spojené státy poskytly projektům spojeným s WHO stovky milionů dolarů na vývoj očkování proti nemocem jako žloutenka, HIV či TBC, na vymýcení obrny a také na zdravotní péči o matky, děti a adolescenty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.