V Mexiku se zvyšuje tlak na otevření automobilek

V některých federálních státech země se automobilky už otevřely. Stát Puebla zatím požadavkům výrobců odolává.

Skupiny automobilového průmyslu v Mexiku apelovaly na guvernéra státu Puebla, aby povolil obnovení jejich provozu, informovala Reuters. Výroba aut v Mexiku byla přerušena kvůli pandemii nového koronaviru.

Stát Puebla v pátek oznámil, že zatím nebyly splněny podmínky pro obnovení ekonomické aktivity. V jiných federálních státech Mexika už tamní guvernéři signalizovali znovuotevření ekonomiky. Ve státě Puebla sídlí automobilová výroba firmy Volkswagen, která zde vyrábí svůj luxusní model Audi.

V Mexiku bylo v pondělí přes 68 tisíc případů nemoci COVID-19 a nemoci podlehlo přes 7 tisíc lidí. Ve státě Puebla je evidováno kolem 2 tisíc případů (v pondělí, aktuální informace jsou zde).

Automobilový průmysl tvoří 3,8 % mexického HDP, ve zpracovatelském průmyslu má podíl 20,5 % a je největším zaměstnavatelem v zemi, připomenuly automobilové skupiny guvernérovi Puebly v dopise, ve kterém požadují zahájení příprav na znovuzahájení výroby. Automobilky slibují dodržování těch nejstriktnějších sanitárních opatření.

Guvernér státu Puebla, Miguel Barbosa je spojencem prezidenta země Andrése Manuela Lópeze Obradora. Barbosa řekl, že si znovuotevření ekonomiky přeje, ale nikoliv za cenu lidských životů.

Automobilky firmy General Motors ve státě Coahuila a Guanajuato už minulý čtvrtek začaly postupně obnovovat výrobu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.