Veřejné nepokoje v USA otevřely bolestivé rozdělení americké společnosti

Smrt George Floyda připomíná řadu minulých a podobných úmrtí Afroameričanů ve Spojených státech.

Nemůžu dýchat, povědomá slova, ze kterých mrazí. George Floyd je vyslovil před svou smrtí, připomněl tak zabití dalšího Afroameričana, Erica Garnera z roku 2014. George Floyd zemřel poté, co ho bílý policista z Minneapolis zaklekl na osm minut. Ohledně současné situace v USA jsme zalistovali v sobotních novinách Financial Times.

Policista byl v pátek zatčen a obviněn z vraždy. Stalo se to ale až po dnech masových protestů a bouří, které navrátily otázku rasové spravedlnosti do politické debaty. Protesty se nekonaly jen v Minneapolis, ale i v dalších místech USA, od New Yorku po Los Angeles.

Nepokoje týkající se smrti Afroameričanů, zadržených policisty, spadají časově do předvolebního období a do doby koronavirové epidemie. V ní umíralo mnohem víc Afroameričanů než bílých.

Guvernér Minnesoty tvrdí, že tato bolest „přetrvávala 400 let.“ Olej do ohně ovšem přilil prezident Donald Trump, který se vyjádřil pozitivně k nasazení armády při nepokojích v Minnesotě. Převzal slovník, který byl používán při rasových bouřích v 60. letech. Armáda prý bude s guvernérem a „když začne rabování, začne střílení.“

„Zatčení“ Floyda bylo natočeno a dostalo se do veřejného povědomí. Tím se rozpoutala nejen bouře hněvu, ale i politického pobouření ze všech stran.

Důvody zatčení Floyda jsou nejasné. Původně mělo jít o zavolání policie na základě objevu padělané bankovky. Policie tvrdí, že se jim Floyd postavil na odpor, což ale další nahrávka vylučuje.

Demokratický kandidát Joe Biden uvedl, že zabití Floyda nebyl „izolovaný incident“, ale součást „koloběhu nespravedlnosti.“

Počet Američanů zabitých policií není oficiálně zveřejňován, ale řada skupin i novinářů odhaduje na 1000 lidí ročně. V Minneapolis byly vztahy mezi policií a menšinami velice napjaté. Rasové rozdíly jsou zde velice patrné. Studie uvádí, že právě zde je u Afroameričanů téměř 9x větší šance, že budou zatčeni za malé přestupky než bílí.

První černý vedoucí oddělení policie, Medaria Arradondo uvedl, že ve městě je „deficit naděje“ a že právě policie se k tomu v minulých letech přispěla.

Bratr Floyda pro stanici CNN uvedl, že „lidé jsou zničeni, protože neustále vidí umírat černé, znovu a dokola znovu.“

Ilustrační foto: Autor – Fibonacci Blue – https://www.flickr.com/photos/fibonacciblue/49940453246/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90686855

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.