Pompeo označil Čínu za hrozbu pro Západ

Komunistická strana Číny se podle amerického ministra zahraničí snaží o destrukci západních myšlenek, západních demokracií i západních hodnot.

Podle slov amerického ministra zahraničí Mika Pompea se Čína stala „agresivnější“ při pokusech šířit dezinformace a způsobit narušení po celém světě, počínaje Hongkongem a konče USA.

„Čínská komunistická strana je jiná, než byla před deseti lety,“ sdělil dál Pompeo televizi Fox News. Podle něj se současná komunistická strana Číny snaží o destrukci západních myšlenek, západních demokracií i západních hodnot. „To je pro Američany rizikem,“ zhodnotil situaci americký šéfdiplomat. Pompeo se dotkl několika dalších problémů – otázky intelektuálního vlastnictví, čínského „odvádění pozornosti“ od epidemie a snahám kontrolovat Hongkong.

Pompeova slova padla poté, co USA minulý týden prohlásily, že Hongkong už nepovažují za autonomní region Číny. Donald Trump v pátek naznačil, že by mohl zavést další restrikce proti Hongkongu, aby tak potrestal Čínu. Podle Pompeových slov se USA chystají na nové zhodnocení statutu Hongkongu.

Vztahy mezi USA a Čínou se zhoršily v souvislosti s pandemií koronaviru a jejím šířením po Spojených státech. Pompeo dále řekl, že hrozba čínské komunistické strany plyne z její doktríny a ideologie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.