Nová provokace, stěžuje si Řecko na turecké plány ve východním Středomoří

Řecké ministerstvo zahraničí nazvalo kroky Turecka ve středním Středomoří postoupnou snahu uzurpovat suverénní práva Řecka.

Řecko v pondělí nazvalo turecké plány na vrty ve východním Středomoří novou provokací. Jedná se o poslední v celé řadě sporů, které v nedávné době způsobily napětí mezi oběma sousedy. V pátek z Turecka zaznělo, že začne během tří nebo čtyř měsíců s vrty, které mají umožnit těžbu uhlovodíků v oblasti východního Středomoří.

Ankara podepsala v roce 2019 s libyjskou vládou kontroverzní dohodu, díky které si Turecko činí nároky na oblasti ve Středozemním moři. Dohoda je ale trnem v oku nejen pro Řecko, ale i pro další sousedy. Mimo jiné proto, že má ignorovat nároky ostrova Kréta. Proti je i další člen EU, Kypr, kterému vadí, že Turecko do okolí rozděleného ostrova vyslalo lodě pro výzkum nalezišť plynu a ropy.  EU opakovaně Turecko vyzvala, aby výzkum v blízkosti Kypru ukončilo, neboť zdejší vrty považuje za nelegální.

Řecké ministerstvo zahraničí v pondělním vyjádření nazvalo kroky Turecka v této oblasti postoupnou snahou uzurpovat suverénní práva Řecka. V pondělí večer si řecká strana povolala k rozhovorům tureckého velvyslance v zemi.

Mezi Řeckem a Tureckem také  panuje napětí ohledně migrační otázky, která se výrazně promítla do situace na řecko-turecké hranici, kam Turecko poslalo desítky tisíc žadatelů o azyl. Atény minulý týden poslaly na svou pozemní hranici s Tureckem 400 policistů. Má se jednat o opatření, které má bránit potenciálnímu přílivu migrantů z Turecka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.