Trump EU vyhrožuje cly. Kvůli humrům

Cla na americké humry mohou vést k další eskalací obchodního konfliktu mezi EU a Spojenými státy.

Noviny Financial Times přinesly informace o nových výhrůžkách amerického prezidenta. Jde o americké humry a evropské automobily.

Je zde tak další možná eskalace obchodních sporů mezi Washingtonem a Bruselem.  Prezident Donald Trump hrozí zavedením cel na automobily, pokud nebudou snížena cla na americké humry. Podobné výhrůžky směřují také vůči Číně.

Trumpovi vadí, že EU dováží kanadské humry bez cel, jenže EU má s Kanadou obchodní dohodu platnou do roku 2017. Američtí producenti humrů se pustili do EU, kde jsou na americké humry uvalena cla. Vadí jim ztráta čínského trhu. Čína v rámci obchodní odvety zatížila cly dovoz amerických humrů.

USA a EU se snaží dát dohromady „mini“ obchodní dohodu. Vzájemné spory se vyostřují, k nejvýznamnějším patří rozhodnutí WTO ohledně dotací pro evropského výrobce letadel Airbus. V létě se ovšem očekává podobný rozsudek pro firmu Boeing. Pro EU tak vznikne, aby uvalila odvetná opatření.

Evropský komisař pro obchod se snaží vztahy s USA uhladit. Evropané pociťují velkou křivdu u cel uvalených na ocel. Navzdory neustálému vyhrožování a uvalovaní cel ovšem americký deficit s EU dále vzrostl, v roce 2019 činil 178 mld. dolarů.

USA jsou rozčíleny plány na zavedení digitální daně. Také jim vadí, že EU má restriktivní přístup na zemědělský trh, přičemž právě zájmy zemědělců patří k hlavní Trumpově agendě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.