Řecko má dohodu o ekonomických reformách i monitoringu záchranného balíčku

Financial Times. Dohoda zmírnila tlak před červencovou splátkou, konstatují Financial Times.

Řecko dosáhlo dohody o ekonomických reformách a monitoringu svého záchranného programu ve výši 86 mld. eur. Dohoda se týká především daňové a penzijní reformy, které musí Řecko přetvořit v zákony tak, aby mohly platit od roku 2019. Předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem uvedl, že dohoda obsahuje všechna velká témata reformního balíku, která jsou nutná pro to, aby MMF zůstal ve hře.

Téma další účasti MMF v řeckém záchranném programu znervózňovalo také investory i s ohledem na blížící se červenec. V tuto dobu má Řecko zaplatit 6 mld. eur splátku, která by bez uvolnění další pomoci zničila řeckou ekonomiku.

Dijsselbloem dokonce přiznal, že „situace v Řecku se nezlepšuje, což je něco, za co jsme všichni zodpovědní.“ Dodal také, že „oživení nám stále uniká.“

V srdci dohody jsou klíčové ekonomické reformy, které mají Řecku umožnit dosáhnout přebytku primárního rozpočtu ve výši 2 %. Asi poloviny dopadu by mělo být dosaženo v roce 2019 změnou penzí, v roce 2020 pak druhé poloviny změnou daňového systému.

Jako ústupek Řecku je vnímán krok, který umožňuje navýšení veřejných výdajů, pokud se Řecku podaří primární přebytek překročit. Euclid Tsakalotos, řecký ministr financí, uvedl, že se může jednat o opatření v boji proti chudobě dětí, problémům s bydlením a další.

Dohoda umožní, aby se rozběhla politická jednání, která by měla odstranit další překážky bránící úplné účasti MMF na programu.

A ta zahrnují vysoce citlivé otázky, např. jak dlouho by Řecko mělo držet svůj primární přebytek rozpočtu ve výši 3,5 % HDP po roce 2018, či žádost MMF, aby země Eurozóny dodaly detaily ohledně možného odpuštění části řeckého dluhu.

Tyto překážky znamenají, že není jasné, kdy Řecko dostane svou další tranši pomoci. J. Dijsselbloem uvedl, že pro Řecko je velmi důležité, aby dohoda byla uzavřena „co nejrychleji.“

Očekávají se rozhovory na jarní schůzce MMF v průběhu dubna. MMF potřebuje „uspokojivé ujištění o důvěryhodné strategii k zajištění dluhové udržitelnosti dříve, než bude program prezentován Výkonné radě MMF.“

Christine Lagardeová, šéfka MMF se sejde v pondělí v Berlíně s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.