Turecko chce s Libyí spolupracovat i po válce

Ankara má zájem na spolupráci v oblasti energetiky a stavebnictví. Podmínkou je politická stabilita.

Turecko by mohlo rozšířit svoji spolupráci s tripolskou libyjskou vládou národního porozumění. Mělo by se jednat o poválečnou spolupráci v oblasti energetiky a stavebnictví, sdělil mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

Ankara vojensky podporuje tripolskou vládu Faíze Sarrádže na základě podepsané dohody. Obě země se také dohodly na námořní demarkační dohodě ve východním Středomoří, kterou odmítá Řecko a další regionální aktéři.

Libyjský premiér Sarrádž jednal na konci minulého týdne s tureckým prezidentem Recepem Tayipem Erdoganem, který přislíbil další podporu vlády při udržení vojenských zisků ve válce proti jednotkám maršála Chalífy Haftara, který kontroluje východ země.

Podmínkou poválečné spolupráce Turecka s Libyí je dosažení politické stability, řekl dále Kalin.

Turecko opakovaně vyzvalo Haftarovy zahraniční partnery, tedy Rusko, Egypt a Spojené arabské emiráty, aby svoji podporu stáhli. Egypt v sobotu podpořil myšlenku příměří. Rusko jednalo ve středu v Moskvě s představitelem tripolské vlády. Podle Kalina hledají Haftarovi zahraniční partneři řešení konfliktu, které by se obešlo bez Haftara.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.