Severní Korea chce na hranicích s Jihem umístit znovu vojenské jednotky

Pchjongjang pokračuje v sérii provokací, které zvyšují napětí mezi oběma sousedy. Hovoří se o tom, že cílem je dotlačit Soul a Washington k jednacímu stolu.

Podle středečních informací se Severní Korea chystá poslat na společné pohraniční kontrolní body spolupráce s Jižní Koreou vojenské jednotky, informovala agentura Associated Press. Chce také znovu nasadit pohraniční stráže a obnovit vojenská cvičení v této oblasti. Krok naznačuje, že se Pchjongjang rozhodl pro anulování kroků, které před dvěma lety vedly ke snižování napětí mezi oběma sousedy na Korejském poloostrově.

Podle expertů je série posledních provokací ze severokorejské strany kalkulovanou snahou o nátlak na Soul i Washington ohledně jednání o jaderném programu Severní Koreje. Tato jednání se v poslední době ocitají v patu.

Napětí na hranici sice nepřerostlo do násilných potyček, ale přesto se jedná o značnou změnu v atmosféře především po roce 2018.

Podle informací severokorejského armádního vedení budou vojenské jednotky umístěny v zařízení na Diamantové hoře a také v oblasti průmyslového komplexu pohraničního města Kaesong. Pchjongjang také tvrdí, že na hranicích obnoví pohraniční posty kontroly a také vojenská cvičení.

Jižní Korea vyjádřila nad posledním vývojem lítost. Varovala také Severní Koreu před porušením dohod z roku 2018, za které by nesla blíže nespecifikované důsledky.  Podle těchto dohod pozastavily obě strany cvičení s využitím ostré munice, odstranily některé miny a zničily hlídkovací posty podél hranice.  Dohoda čelila kritice v Jižní Koreji, kde někteří experti upozorňovali na to, že bezpečnostně oslabuje Jižní Koreu, zatímco jaderný arzenál Severní Koreje zůstává netknutý.

Sestra severokorejského lídra, Kim Jo-čong mezitím odhalila, že Severní Korea odmítla nabídku jihokorejského prezidenta Mun Če-ina řešit současné napětí prostřednictvím jednání zvláštních vyslanců. Kim Jo-čong řídila poslední rétorickou operaci Severní Koreje vůči Jihu. Munovu iniciativu nazvala „fraškou“ a „trikem“. V reakci na tato její vystoupení řekl jeden z poradců jihokorejského prezidenta, Juun Do-chan, že Kim Jo-čong se chová „velmi nezdvořile“, „iracionálně“ a „nesmyslně“. Jižní Korea taková vyjádření nebude tolerovat, řekl dále.

Jak dále poznamenává článek agentury Associated Press, podobně napjatá výměna verbálních salv nebyla v posledních letech ve vztazích obou zemí běžná. Jihokorejský prezident Mun se snažil o diplomatické sbližování obou zemí, s Kim Čong-unem, současným lídrem Severu, jednal jen v roce 2018 třikrát. Napětí do vztahů se ale vrátilo po neúspěšném severokorejsko-americkém summitu v roce 2019.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.