As-Sísí naznačil vojenskou intervenci Egypta v Libyi

Egyptský prezident řekl, že intervence je legitimní, i když Egypt upřednostňuje politické řešení války v Libyi. Situace se ale změnila.

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí v sobotu prohlásil, že Egypt má legitimní právo na to vojensky zasáhnout v sousední Libyi. As-Sísí nařídil egyptské armádě, aby se připravila na možné nasazení za hranicemi země.

Slova egyptského prezidenta padla v atmosféře regionálního napětí kolem Libye, které vyvolala intervence Turecka a jeho podpora tripolské vládě národního porozumění v jejím boji proti maršálu Chalífu Haftarovi. Turecká podpora umožnila odražení 14 měsíců trvající ofenzívy Haftarovy Libyjské národní armády na hlavní město. Haftara podporuje právě Egypt, Rusko a Spojené arabské emiráty.

As-Sísí argumentoval právem Egypta na obranu proti „přímým hrozbám“ v podobě „teroristických jednotek a žoldáků“, které podporují cizí země. Mělo se zřejmě jednat o vládní jednotky tripolské vlády a jejich turecké podporovatele, uvádí Reuters.

Hlavním úkolem potenciální egyptské intervence má být ochrana 1200 km dlouhé hranice s Libyí na západě, dosažení příměří a obnovení stability a míru v Libyi, řekl prezident Egypta. As-Sísí také sdělil, že přáním Egypta bylo vždy dosažení politického řešení konfliktu v Libyi, dodal ale, že „situace se změnila“. Minulý měsíc vyzýval obě strany libyjského konfliktu k zahájení rozhovorů o příměří. Vlády Spojených arabských emirátů a také Saúdské Arábie egyptského prezidenta v jeho vyjádření podpořily. Reakce Turecka nebyla v době přípravy článku k dispozici.

Reuters uvádí, že as-Sísí před projevem sdělil přítomných egyptským letcům a dalším vojákům, aby byli připraveni na vojenskou misii uvnitř hranic země anebo, bude-li to nutné, mimo hranice Egypta.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru, http://en.kremlin.ru/catalog/persons/379/events/55521/photos/50092, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63346445

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.