Kvůli nezaměstnanosti v USA Trump požaduje stopku přistěhovalectví

USA do konce roku suspendují pracovní víza. Reagují tak na vysokou nezaměstnanost doma.

Situace na americkém pracovním trhu je dramatická. Americký prezident Donald Trump prodloužil stopku pro legální přistěhovalectví. Pracovní víza jsou suspendována do konce roku.

Prezident Trump vystavil stopku pro ty cizince, kteří usilují o tzv. zelenou kartu. Omezení víz se bude týkat i speciálních povolání.  Opatření se ale nebude zřejmě týkat sezónních pracovníků v zemědělství. Kdo ovšem má již nyní povolení k pobytu, toho se nebude současná úprava týkat. Jde tedy jen o cizince, kteří nejsou na území USA.

Z opatření by mělo mít prospěch 525 000 amerických pracovních sil. USA se také pouští do dlouhodobé reformy, která se týká víz H-1B. Pod ně spadají specializovaní pracovníci, například inženýři či vědci, kteří mají pracovat v USA jen na omezenou dobu.

Americká vláda opatření zdůvodňuje dramatickou situací na americkém trhu práce. Od poloviny března se ztratilo 40 milionů pracovních míst. Počet prvních žádostí o podporu sice stagnuje, ale zlepšení není navzdory pozvolnému otevírání ekonomiky patrné.

Trumpovi se blíží rozhodující prezidentské volby, a proto chce ukázat obzvláštní péči a nasazení, píše článek německé Tagesschau. Je důležité, aby američtí pracovníci měli přednost, říká. Není prý možné, aby do země přicházeli cizinci v době, kdy je velké množství Američanů bez práce.

USA evidují 2,3 milionu nakažených, což je nejvíce na světě. Zemřelo více než 120 000 lidí.

Řada zemí ale přísné karanténní podmínky v poslední době uvolnila. Jenže počet nově nakažených následně prudce stoupnul. Noviny New York Times tvrdí, že za neděli v USA přibylo tolik případů, že tvoří 20 % všech registrovaných po celém světě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.